Tuesday, 6 June 2017

Review: AirBnb Zoe di Akihabara, Jepun

Assalamualaikum semua,

Kalini kita nak cerita sedikit pengalaman mencari penginapan di Tokyo, Jepun. Alkisahnya, trip ke Jepun ni tak macam trip-trip sebelum ni di mana kita buat kajian dan pencarian maklumat berbulan-bulan sebelum pergi. Tapi sebaliknya trip ni agak tergesa-gesa. Dalam masa sebulan dua je decide pergi then cari beli tiket, cari penginapan, acah-acah wat itinerary bagai.

One thing yang kita perasan masa buat budget, itinerary dan cari penginapan, kos dan belanja di Jepun sangat-sangatlah mahal berbanding di negara-negara yang kita pernah pergi sebelum ini. Tu tak kisah lagi. Yang lebih menghairankan, hotel dan katil kat Jepun semuanya cenonet cenonet dan mahal. Kalau kat Korea dengan harga tu dah boleh dapat bilik luas dan cosy dah. Tapi kat Jepun, kita sampai naik hairan, betul ke bilik hotel tu boleh muat 2 orang. Sebab katilnya kecik ya ampun. Macam muat seorang je.

Jadinya, kita dalam masa sebulan dua tu dah book hotel ni kensel, pastu book hotel tu, pastu kensel lagi. Semuanya sebab takde dalam budget yang diperuntukkan, takde pun hotel yang besar, selesa, meyakinkan dan lokasinya convenient. Kira nak dapat yang pakej all in tu memang susahlah.

Last-last fikir punya fikir, kita decide untuk tido AirBnb lagi jelah. Tapi masa tu dah last minute sangat. Susahlah nak cari yang murah, best, strategik dan selesa. Lagipun kalau booking guna booking.com tu leh men kensel-kensel. Kalau Airbnb kan kena bayar terus, rasa sakitnya di situu terus.

Kalau nak dibandingkan dengan Korea, AirBnb kat Jepun pun kurang menarik sebab mostly Airbnb kat Jepun ni macam rumah standard Jepun, berkonsepkan simplicity eh! Simplistik. Jadi diorang mostly tido atas tatami ngan tilam Jepun tu ha. Tapi kita memang jenis ngengada n manja. Mesti nak kena tido atas katil. Yelah. Alangkan kat Malaysia yang kita drive je ke sana sini pun kita tido dengan selesa atas katil, apa lagi kalau jalan kaki sehari beribu-ribu batu waktu travel? Haruslah kena tido dengan selesa. Kita bayar mahal tau nak pi travel, takkanlah nak bangun sakit-sakit badan pastu takde mood nak p jalan-jalan plak kannnnn...

Biasalah.. Bila usia dah berumor ni, kakak tak sanggup menyeksa diri. Kita punya travel style memang jenis santai dan relaks jek. Bukan apa, kakak pergi bercuti sebab nak gembira, nak relaks, nak enjoy. Bukannya nak dera diri.

Ha, berbalik kepada cerita asal. So oleh kerana semua penginapan mahal nak mampos. Kita pun merisikokan diri ambil bilik diskaun yang tak pernah diduduk orang. Biasalah, kat Airbnb ni, review previous tenant sangat-sangatlah dititikberatkan. Orang nak yang credible aka boleh dipercayai. So biasa akan amik komen helok-helok jek. Tapi oleh kerana kakak kemut, nak jimat tapi nak selesa, terpaksalah akak amik risiko apartment yang tak pernah disewakan lagi. Owner bagi diskaun kelas di mana kakak kenalah tulis review untuk apartment dia nanti. Baiklah, demi penjimatan kakak sanggup.

Zas.... Jom kita tengok apakah rupa apartment Zoe ini....


Cantik tak? Mestilah cantik. Kita ada taste tauuuu....











Ni pocket wifi. Macam tamaguchi plak kita rasa. Macam pager pun ada










Drug store ala-ala Watson Guardian. Ni tax free nok


Secara kesimpulannya, kita suka Apartment Zoe ni sebab:

i. Lokasi strategik, dekat dengan 3 stesen iaitu Kanda, Akihabara dan Iwamotocho. Semuanya line berbeza. Semuanya walking distance jekkkk

ii. Dekat dengan pelbagai kemudahan. Drug store, 7-Eleven,  Family Mart, Akihabara electronic city. Kat sini juga ada tempat jual souvenir halal. Oh, kalau lapo, keluar dari Akihabara stesen tu, belok kiri on the way balik Apartment, ada jual kebab halal. So kalau lapo sangat and malas nak cari makanan halal, makan jelah kebab

iii. Walaupun dekat dengan Akihabara, tapi apartment Zoe ni tenang sunyi dan tenang saja. Memang mendamaikan.

iv. Ada washer machine. Kakak p memana memang kena ada washer machine sebab balik rumah nanti senang. Takyah basuh berbakul-bakul baju. And lagipun boleh lah travel light. Baju bawak sehelai dua jek. Pastu basuh and recycle pakai.

v. Jamban 2-in-1 dia aka sambil flush sambil cuci tangan tu best. Kih kih kih. Anda ada water bidet ngan pelapik jamban yang warm giler. So takdelah rasa sejuk je punggung setiap kali nak membuang

vi. Ada tempat masak. Weee. Dengan peti ais sekali.

vii. Ni penting. Ada pocket wifi. So kita tak beli pun data plan or simcard Jepun. Pakai poket wifi jek.

viii. Akaun Airbnb untuk apartment Zoe ni dikendalikan oleh Zoe dan ejen yang dia upah. So memang laju je diorang jawab. Pastu sebelum mai, diorang siap bagi satu manual siap-siap cemana nak p rumah diorang nak p situ nak p sini. So takdelah korang kena beli simcard semata-mata nak cari arah tuju p rumah diorang.

ix. Takyah jumpa owner sebab diorang pakai self check-in jek. Kat manual ada tulis camner nak self check in.

x. Ada massager khas untuk kaki dan bahu. Memang prihatin tol owner ni. Huhuhu...Tau-tau je guset dia mesti kepenatan dan perlukan massage.


Oh ya, kalau korang stakat solo traveler or berdua, tempat ni memang sesuai. Tapi kalau ramai-ramai tu memang tak disarankan sangat neh.... Sebab memang agak kecik. Tapi selesa sebab semuanya lengkap.

Oleh kerana kita dah peram dua bulan sebelum tulis post ni, So dah tak hengat dah apa lagi yang exciting kat sini. Kalau ada and ingat nanti kita tambah balik...

Oh, kalau korang berminat nak dok sini untuk trip to Tokyo, Japan korang, inilah linknya:

https://www.airbnb.com/rooms/17609458

Huhu...Di situ, korang akan nampak komen hakak adalah komen pertama. Di mana akaklah guest pertama yang bertuah dapat diskaun tu kerana berjaya menjadi manusa pertama merasmikan Airbnb Zoe.


Da~~~

Review: Chriszen Roller Moist Cream

Assalamualaikum,

Harini kita nak review foundation fevret kita di mana ia sangat sesuai untuk kaum-kaum hawa yang sibuk dan pemalas  on-the-go macam kita ni.

Yelah, sebagai seorang ibu tinggal yang bekerjaya dan perlu mengurus anak-anak yang nakal ya ampun, semua benda nak kena cepat, semua nak kena pantas lagi efisien,

Justeru itu, kekadangkala kita pas mandi terus je pecut hantar anak-anak. Dalam kereta barulah sibuk nak mekap sana sini.

Jadi jika anda rasa anda tergolong dalam golongan hawa yang suka mekap dalam kereta dek kerana kesuntukan masa,.. .Ya! Chriszen Roller Moist Cream yang kita review ini memang sangat sesuai untuk anda!

Secara rumusannya, kita sukakan Chrizen Roller Moist Cream kerana

  • Mudah digunakan dan mudah nak ratakan ke seluruh muka (Convenient)
  • Tak perlu lagi kotorkan tangan/kereta dan cuci kereta sebab nak ratakan mekap kat muka
  • Roller tu bila digelek-gelek kat muka rasa macam diurut-urut, sungguh selesa
  • Memberikan kesan glowing dan dewy di wajah.
Lol, dalam kereta lagi dah tak sabar nak buka

Bersinar-sinar and berkilat lagi, mentang-mentanglah baru beli



Ha tengok tu, macam-macam benefitnya dik oiiii

Kita memang suka baca benda-benda camni.... rasa macam wow gitu

Lagi satu kita suka pasal roller ni sebab nak touch up mekap pon snang. Picit then ratakan je pakai roller. Ala-ala mengecat gitu. And...finishing and hasilnya memang memuaskan sekali.

Kalau rasa-rasa malas nak pakai sponge or jari sebab basuh,  bolehlah pakai Chriszhen Roller ni. Zas zas tros siap. Celah-celah hidung bagai semua pun snang je nak ratakan.

Kakak suka!


Tada...gelek2 dah siap... senang!

Monday, 29 May 2017

Review: Dash Box Hotel, Cyberjaya


Selamat berpuasa semua,


Harini kita nak cerita fasal my short get-away kat Cyberjaya. Kisah short vacay or short get-away ni sebenarnya berlaku sebab ada blunder. Haish!

Kisahnya, kawan kita ajak bercuti sebab kitorang berdua terlampau stress banyak keje. Dan kebetulan pulak kitorang berdua dua-dua habis event lepas 25/5. So my friend yang bernama Sabrina ni pun excited jom p on the 27/5? Kita pun kata jom2... Dia tanya lagi, puasa bila ekkkk? Kita dengan konpidennya jawab, puasa 29/5 sempat lagi tu... Pfftt...

Dengan itu, tercetuslah satu percutian pendek pada hari pertama puasa.... T_T Memang nangeslah! Baru ingat nak berlasak-lasak sambil menikmati makanan. Biasalah, rakyat Malaysia kan memang kuat makan. Meeting, kenduri, tahlil, birthday sumer tak lari dari makan. Apatah lagi kalau vacation, giler tak makan?

Sebenarnya masa Sabrina whatsapp, kita tengok skali pandang je hotel tu, kita tak kisah pon mana-mana. Janji dapat relax and dapat bawak anak-anak yang sekian kali terabai sebab mummy busy sangat jalan-jalan. Lagipun kan dah start cuti sekolah...

So pada hari pertama puasa tu, gigihlah kita angkut sumer manusia untuk ke Cyber. Bila dah sampai baru tahu, loh... Dash Box Hotel ni kat sebelah MaGIC je keee... Pfft... tulah, jakun sangat tak pernah sampai MaGIC.

Masuk dari sini naaa.....
Check in sini na....






Sampai-sampai je memang rasa Wowlah!!

Ni diambil oleh hakak yang amateur... tiada edit bagai



Ha nilah Sabrinanya... Kawan kita...
Comel kan? Kalau berminat pm tepi. Kakak nak filter dulu sesiap


Jom tengok bilik yang ada.... Kitorang bukan je blunder pasal bulan puasa... Pasal bilik pun kitorang blur sebab terlalu stress... So dapatlah bilik kontena sajewww....







Yang paling sedih. Bilik ni takdek TV pon... Sob sob sob... Bising anak-anak kita komplen kenapa takdek tv? So kalau korang nak bilik yang gempak, kenalah bayo lebih.... Antara bilik yang ada adalah bilik Twin macam kitorang:


1. Dash Twin -

RM165 -RM 220 (Room Only)
RM203- RM 270 (With Breakfast)

Facilities:

Single size bed - Twin
Comfy bed with plush top, duvet and 4 pillows
Open closet
Personal reading light
Digital room safe







2. Dash Studio -

RM270 - RM360 (Room only)
RM308 - RM410 (With breakfast)

Facilities:

Luas 33 meter persegi dengan grafiti ngan lampu
Balkoni
Katil Saiz King + 300 thread count cotton linens
Free Wifi
Smart TV berukuran 40 inci ngan saluran Satelite
Minibar + kemudahan bancuh teh ngan kopi
Bilik mandi dengan shower ala-ala ujan dan shower biasa
Produk mandian ngan syampu, tuala, kimono ngan slipper








3. Dash Deluxe

RM270- RM360 (Room Only)
RM308-RM410 (With breakfast)

Luas 49 meter persegi dengan balkoni,
Tema ala-ala glamer dan grit dengan sentuhan ala-ala kawasan industri
Katil Javanese Joglo + Tilam Saiz King + 300 thread count cotton linens
Free Wifi
Smart TV berukuran 40 inci ngan saluran Satelite
Minibar + kemudahan bancuh teh ngan kopi
Bilik mandi dengan shower ala-ala ujan dan shower biasa
Produk mandian ngan syampu, tuala, kimono ngan slipper





Kalau korang nak keluar-keluar terus pool, memang disarankan amik Deluxe or Studio... Kalau macam kita dok kat kontena... takdak la view pool tu...Pfftt....

Dah la tv takde, pool pun jauh! Sedih.. Tapi dekat la dengan fasiliti-fasiliti lain antaranya:







Ada jugak laundry coin ngan butik kalau tak silap.. .Tapi tu kakak tak berminat. Sebab tema kali ni kan percutian keluarga.

Oh, ada juga mini taman untuk bebudak tapi terlalu mini sampai kakak malu nak post... Hahhaa...

Pool ada untuk dewasa dan bebudak. Yang bestnya, dua-dua ada slide:

Slide kuning untuk dewasa, slide purple untuk bebudak
Kalau korang jenis yang pemalas nak jalan-jalan cari makan, disarankanlah makan je kat kafe tu or amik je breakfast. Kalau rajin, banyak je fastfood around area tu macam Burger King, KFC ngan McDonald (dalam 11 minit naik kereta) serta kedai makan lain yang entah sedap ke idak tu...

Ni apa yang kitorang order kat kafe situ aritu:

Lamb shank with rice and vege katanya: RM48

Fruitylicious RM 8
Komen: Lamb shank agak mahal kot bagi kita. Sebab lamb dia kecik. Tapi rasa okey la. Fruitylicious tu memang sedap. Kena ngan tekak kita. Harga pun tak mahal.

Ada dessert yang macam enak... Aka strawberry creme brulee... tapi kitorang nak order dah abis. Mungkin korang leh try tu kot. And by the way burger dia nampak sedap. Nasi goreng Nusantara tu katanya recommended. Tapi betul ke idak tu entahlah... kami tak tahu...

Oh, by the way,

Ada juga ramadhan buffet kat situ dari 29/5 hingga 23/6 ni. Leh la coba.


Bagi kita, tempat ni memang cantik. Sangat sesuai untuk bujang mahupun bekeluarga.

Sekian laporan penginapan kakak di sini.